Tragica poveste a fiicei lui Ștefan cel Mare. Olena cade pradă orgoliilor rusești și moare în temniță de tînără
This browser does not support the video element.
Domnița Olena, sau Elena, în versiunea românizată a numelui, s-a născut în anul 1464 sau 1466 la Suceava, fiind fiica lui Ștefan cel Mare și a Evdochiei de Kiev, prima soție a domnitorului moldovean.
Căsătoria Olenei
În anul 1479, când Olena era încă o adolescentă, Ștefan cel Mare a început tratativele pentru căsătoria ei cu moștenitorul cneazului Moscovei, Ivan Ivanovici.
Tânărul Ivan era fiul lui Ivan al III-lea al Rusiei și al primei lui soții, Maria de Tver. Intermediară în negocierea căsătoriei a fost cumnata lui Ștefan, Teodosia, sora Evdochiei, care avea legături strânse cu familia princiara de la Moscova.
Ea i-a scris domnitorului în anul 1480: „Eu am rugat pe marea cneaghină și aceasta a binevoit să se roage fiului ei și marelui cneaz.
Marele cneaz a acceptat propunerea de a lua fiica ta ca soție. Iar marea cneaghină și marele cneaz ne-au cerut să îți transmitem să trimiți un reprezentant pentru a discuta detalii”.
După logodna din 1482, care a avut loc prin intermediari la Suceava, Olena a plecat către noua familie din Moscova însoțită de un alai impresionant.
Cununia religioasă a avut loc în ianuarie 1483, iar pe 10 octombrie 1483, principesa a născut un fiu, pe nume Dimitrie.
Șapte ani mai târziu, pe 7 martie 1490, soțul Olenei a murit, cel mai probabil otrăvit de un medic adus din Veneția pentru a-l îngriji.
Conflictul care i-a adus moartea
După moartea soțului său, Olena a intrat în conflict cu Sofia Palaiologhina, cea de-a doua soție a marelui cneaz al Moscovei, care dorea să își impună fiul ca moștenitor al tronului.
Ștefan cel Mare, fiind la curent cu intrigile din Moscova, a trimis un document prin care cerea drept de trecere liberă pentru solii moldoveni către principele lituanian.
Prințul a acceptat, sugerând chiar trimiterea solilor la marele cneaz pentru a se asigura de starea de sănătate a fiicei sale.
Sofia a încercat să pună la cale un complot în 1498, dar acesta a fost descoperit și înăbușit, iar Dimitrie, nepotul lui Ștefan cel Mare, a fost proclamat succesor al marelui cneaz al Moscovei.
După patru ani de lupte pentru putere, Sofia a ieșit victorioasă. Olena și fiul ei au fost închiși, iar Vasili, fiul Sofiei, a fost desemnat moștenitor al tronului.
Olena a murit în închisoare pe 18 ianuarie 1505, la vârsta de 41 de ani, iar fiul ei, Dimitrie, a murit ulterior în închisoare sau a fost ucis la ordinul rivalului său, Vasili.
Vasili a devenit cneaz al Moscovei și s-a căsătorit cu Elena Glinskaia, dar cuplul nu a avut copii. Ulterior, Vasili s-a căsătorit cu o altă femeie, care i-a dăruit un fiu, pe Ivan al IV-lea, cunoscut în istorie ca țarul Ivan cel Groaznic.